Sanjati crve šta znači? Sanovnik crvi

sanovnik crvi

Šta znači sanjati crve? San o crvima gotovo uvek nosi važnu poruku, ali su ovakvi snovi obično teški za tumačenje, jer u zavisnosti od konteksta, mogu imati i pozitivno i negativno značenje.

Kada se ova mala, ali moćna stvorenja pojave u snovima, oni mogu biti simbol lične transformacije, ali i metafora za nešto groteskno, sakriveno unutar nas, što još uvek nismo prihvatili.

Jung je crve posmatrao kao simbol onoga što i predstavljaju u prirodi: prvi destruktivni aspekt libida, jer su crvi prvo što napada mrtvu materiju koja se raspada. On nije naginjao ka teoriji da crvi predstavljaju početak procesa plodnosti – što bi bila druga strana iste medalje.

U biološkoj evoluciji, crvi predstavljaju prvu fazu raspadanja. To nam ukazuje na uzlaznu putanju primalne energije neorganskog ka organskom, ka životu i složenijim organizmima; stoga crvi često predstavljaju i regresiju ili inicijalnu fazu nečega, metaforičku „larvu“ iz koje će se kasnije razviti nešto.

Sanovnik pozitivno i negativno značenje snova o crvima

Pozitivna značenja snova o crvima

Kada nam se crvi pojave u snu koji je generalno ostavio pozitivan utisak ili ima pozitivno značenje, to ukazuje na nov rast nečega u životu ili nov početak. Crvi imaju neverovatno važnu ulogu u ekosistemu i ljudski život bi bez njih bio nemoguć. Stoga crvi kao pozitivan simbol u snovima mogu predstavljati aspekte našeg života koji su skriveni, ali imaju veoma značajnu svrhu. Ovakvi snovi govore o povećanoj produktivnosti, kao i o duhovnom razvoju.

 • „prizemljenje“ i „čvrsto stajanje na zemlji“
 • Majka priroda
 • plodnost
 • isceljenje

Negativna značenja snova o crvima

Crvi izazivaju gađenje i strah kod mnogih ljudi, tako da ih većina nas često doživljava kao veoma loš simbol u snovima. Jedan od najčešćih snova vezanih za crve je kako izlaze iz našeg tela dok mi stojimo zapanjeni i sasvim bespomoćni. Bez ozbira na to koliko vam crvi u snu mogu biti ogavni, veoma je važno da dešifrujete takav san, jer on sigurno nosi veoma važnu poruku.

Kao kada zagrizete naizgled zdravu i prelepu jabuku, a iz nje izmili crv, ovakvi snovi su povezani sa našom podsvešću i svime što je „ispod površine“. Nešto što je spolja besprekorno možda je iznutra izjedeno i trulo do srži. Spoljni uticaji, uspomene ili neke situacije mogu pronaći način da se uvuku u vaš um i počnu da ga nagrizaju iznutra.

 • emotivne turbulencije
 • negativnost
 • slabost i „beskičmenjaštvo“
 • arhetip Senke
 • parazit ili njegov domaćin
 • loša ishrana

Jedan od čestih snova o crvima jeste kako mile po podu. Sanjati crve kako mile po podu vaše kuće je predstava vašeg uma i mogućih skrivenih faktora koji ga remete, simbol potrebe da se „prizemljite“. Ako vam crvi nisu delovali preteće niti izazvali gađenje, moguće je da to govori o situaciji u kojoj vi sami „milite“ i sporo napredujete.

Sanjati crve kako mile po vama, padaju na vas ili vas ujedaju je jasna poruka da se osećate kao da vam je lični prostor narušen, da ste na neki način napadnuti ili da vam je sloboda delovanja i izražavanja značajno ograničena.

Sanjati mnogo crva u kući – na podu, zidovima i gde god još možete zamisliti – govori o „invaziji“ na vas same. Kuća u snovima najčešće nas, tako da ovakav san obično govori o tome da prolazite kroz jako stresan period. Taj stres verovatno izaziva masa naizgled sitnih i nevažnih stvari, ali to što ih ima mnogo je glavni okidač da sve to kod vas stvori kritičnu masu stresa i nervoze. Kuća predstavlja i naš privatni prostor, ali i naše telo. Ako ste sanjali crve samo u određenoj prostoriji (kuhinji, kupatilu), to vam može pomoći da shvatite na koji aspekt života se ovaj san konkretno odnosi.

Sanjati crve u krevetu ili ispod dušeka se odnosi na probleme sa seksualnošću.

Sanjati crve u ormaru ili po odeći govori o vašoj potrebi za promenom i nekom vrstom obnove vaše slike i uloge u javnosti i društvu u kom se krećete.

Sanjati crve kako izlaze iz slavina, sudopere, kade ili WC šolje govori o tome da trenutno niste u mogućnosti da se „pročistite“ duhovno i mentalno, da se oslobodite nekih okova i da slobodno izrazite svoja osećanja.

Sanjati crve u frižideru ili u sudovima ima slično značenje kao i sanjati crve u hrani. Ovakav san govori o tome da ne možete da se „nahranite“ duhovno i/ili emotivno. Pošto se crvi najčešće nalaze u najukusnijoj hrani (voće, meso, sir), sličan je slučaj i sa snovima – u snu se obično crvi javljaju u hrani koju najviše želimo da jedemo i u tom slučaju je to jasna poruka da nešto što nam deluje veoma primamljivo trenutno nije dobro za nas i da je najbolje da na neko vreme ugušimo svoje potrebe. I ovde nam vrsta hrane i osoba sa kojom je delimo ili koja nam tu hranu daje govori više o samom značenju sna.

Sanjati crve u hrani ukazuje na to da neki spoljašnji faktori remete vaš unutrašnji mir. Trenutno osećate uticaj neke negativne sile koja vas značajno uznemiruje. Vrsta hrane koju sanjate dalje govori o tome gde se tačno krije problem.

Ako ste sanjali crve u hrani ili kako izlaze iz nje, to govori da vas neko „truje“ tako što vam „servira“ neku vrstu mentalne hrane – odnosno, rečima; neko vam na neki način puni glavu otrovnim mislima i pokušava da vam, figurativno „usadi crva (sumnje)“. Ako znate ko vam je u snu servirao tu hranu iz koje izlaze crvi, verovatno vam je jasno od koga potiču problemi na javi. Ako ste sanjali da je hrana u kojoj vidite crve trula i pokvarena, to je jasan znak da vam se neka situacija na javi ili nečije reči doslovno gade.

Sanjati crve koji nestaju u zemlji ili prosto odlaze od vas može značiti i da nešto što vas je dugo mučilo konačno nestaje; sa druge strane ako su crvi bili veliki, ako je san ostavio generalno negativan utisak na vas, to može biti znak da vam prisustvo nekoga sa kim ste bliski (duhovno ili samo fizički) trenutno uopšte ne prija i da vas dosta nervira.

Sanovnik beli crvi

Sanjati bele crve generalno ima isto značenje kao i sanjati „obične“ crve, jer su crvi koje najčešće nalazimo u jabukama i koštunjavom voću obično beli.

Sanjati crvene crve govori o strasti – ovde se simbolika najviše izvlači iz same boje, kao i iz činjenice da oni najčešće žive u zemlji (obično se ovde misli na crve koje koristimo za pecanje, odnosno na gliste).

Sanjati kako pecate sa crvima/glistama je obično predznak uspeha.Crvi sa kojima pecate mogu biti i simbol rutine iz koje ne možete da izađete, iako to želite, tako da je ovo i simbol vaše želje da promenite nešto u životu.

Sanjati kako ste zgazili crva znači da ne možete da dočekate da se nekako otarasite određene osobe ili izvučete iz neke neprijatne situacije.

Sanovnik mali crvi

Sanjati male crve ukazuje na to da su misli ili ljudi koji vas na neki način opsedaju i ne daju vam mira „mali“, ali uporni i iritantni.

Sanjati kako izvlačite crve iz nekog dela tela ukazuje na to da nešto što je „inficirano“ iznutra konačno izlazi napolje. Ovakav san govori o tome da ste sada svesni onoga što raste u vama, a ne dopada vam se – to je predstavljeno crvima i parazitima kojima ste domaćin. Na javi se to odnosi na ljude i situacije u kojima se nalazite, a koji su veoma loši po vas.

Sanjati kako crvi izlaze iz vas je znak da vas nešto izjeda iznutra. U vašem umu, telu ili duhu postoji neka vrsta parazita i hrani se vašom vitalnom energijom. Pošto ste sada svesni ove pretnje, sledeći korak je da je sasečete u korenu. Detaljnije značenje sna zavisi od toga odakle su crvi izlazili:

 • sanjati crve u kosi: misli ili um
 • sanjati crve u uhu: nešto što ste čuli ili konstantno slušate
 • sanjati crve u ustima: problem u govoru/komunikaciji
 • sanjati crve u anusu: blokirana energija; sanjati crve (gliste ili parazite) u stolici: veoma pozitivan simbol, jer ćete se verovatno osloboditi nečega što vas je mučilo
 • sanjati crve na koži ili u koži: osećaj beznačajnosti; crvi ispod kože su često simbol nečega što nas muči iznutra, ali ne možemo da ga se otarasimo, te ukazuje na potrebu za „čišćenjem“ misli i osećanja.
 • sanjati crve na stopalu: nešto što vam utiče na životni put
 • sanjati crve na nozi: nešto vam usporava napredak

Pripremio: Sanovnik plus

error: Content is protected !!