Šta znači sanjati lava? Sanovnik lav

sanovnik lav

Lav je čest simbol u snovima.U nastavku saznajte šta znači sanjati lava.Za Vas smo pripremili tumačenje snova o lavovima koja daje psihološki, narodni hršišćanski i islamski samovnik….

Bez obzira na to da li pričamo o lavovima kao o likovima iz Ezopovih basni, čestom motivu sa grbova i zastava ili kao o mitološkim figurama, lavovi su oduvek fascinirali ljude i stoga predstavljaju značajne simbole u različitim kulturama i religijama.

Šta znači sanjati lava ?

Sanjati lava, obično predstavlja ideje i poruke vezane za sledeće koncepte:

 • hrabrost
 • zaštita
 • snaga
 • agresija

Najčešće sanjamo lavove kako jure ljude ili druge životinje, glasno riču, ili sanjamo kako mi ili neko drugi kroti ovu zver. U ovom tekstu ćemo videti šta sve simbol lava može predastavljati u snovima. Takođe, pogledaćemo i neke aspekte simbolike lava kao simbola svesti i podsvesti.Tu je i tumačenje sna u kome se pojavljuju lavovi po muslimanskom sanovniku kao i značenje najčešćih snova o lavovima.

Značenje snova o lavovima

 • Sanovnik lav značenje
 • Sanovnik lav i lavica – Šta znaci sanjati lava i lavicu ?
 • Mali lav – Šta znači sanjati mladunce lava
 • Sanovnik beli lav
 • Sanjati crnog lava
 • Sanjati lava da napada
 • Sanjati lava kao kućnog ljubimca
 • Sanjati lava u kući
 • Islamski sanovnik lav

Sanovnik lav – tumačenje snova o lavovima

Lav kao simbol hrabrosti

Lavovi se obično povezuju sa hrabrošću – ali, da li ste se ikada upitali zašto je to tako? Možda deluje kao da lav nije naročito hrabar, s obzirom to da je ga je priroda obdarila izuzetnom snagom, brzinom i time da je on jedan od “vrhovnih” predatora.

Međutim, lavovi su hrabri.

Lav će se boriti i kada je protivnik brojno nadmoćniji ili veći od njega, i čak će uleteti u vodu da razjuri krokodile koji leže i čekaju da tu doluta neki član njegovog čopora.

Sanjati lava može biti i podsetnik da hrabrost ne znači odsustvo straha, već da je to odlučnost koja leži sa druge strane straha i da je ona važnija i vrednija od osećanja straha.

Lav koji juri u sukob sa većim i brojno nadmoćnijim neprijateljem ne radi to jer je sasvim uveren da će u toj borbi pobediti, već jer zna da su ljubav koju oseća prema svojoj porodici i obaveza da ih zaštiti daleko važniji od njegovog straha i brige za sopstvenu sigurnost.

Sanjati lava da napada

Lavovi koji napadaju predstavljaju i osećaj agresije, naše ili tuđe.

Ako sanjamo lava kako vreba plen, reži ili kako napada nas ili sve što se kreće, sasvim je moguće da je neophodno da iskreno i temeljno ispitamo svoja osećanja i vidimo da li je ono što osećamo zapravo bes ili nešto drugo, sa čime je još teže boriti se.

Šta može da znači sanjati lava koji napada?

Sećate li se priče o lavu koji je lutao, režao i plašio svakoga na koga je nailazio? Lav iz te priče nije režao jer je vrebao žrtvu, već zato što je osećao nepodnošljive bolove.

Kada sanjamo agresivnog lava koji napada, najbolje je da se zapitamo da li smo besni ili smo povređeni ili i jedno i drugo – u svakom slučaju, najbolje je da potražimo pomoć od prijatelja ili partnera kako bismo se lakše izborili sa ranama i bolovima koje imamo.

Sanjati kako nas juri lav

Snovi o tome kako bežimo od lava predstavljaju osećaj da nas juri nešto što ne možemo da vidimo, ali možemo da osetimo unutar sebe, i da će nas to nešto na kraju savladati i žive pojesti.

Švajcarski psiholog Karl Gustav Jung je smatrao da snovi o životinjama koje nas jure zapravo pokušavaju samo da nam se približe. Ako bežimo od njih, tako im dajemo još više moći. Umesto da bežimo od nečega što nas juri, Jung je savetovao da je najbolje stajati mirno i dozvoliti životinji da nas rastrgne!

Zašto?

Zato što, jezikom snova, životinje predstavljaju neki aspekt nas. Nema načina da pobegnemo od sebe. To je deo nas koji nam pripada. Možemo samo “reparirati” te delove sebe koje smatramo neprijatnim – ne možemo se odvojiti od njih. Dublje značenje te ideje pojašnjeno je u nastavku teksta, u delu o kroćenju lavova.Pogledajte deo teksta u nastavku Sanovnik – kroćenje lavova.


Sanovnik beli lav

Šta znači kada sanjate belog lava ili belo mladunče lava? Beli lav u snu predstavlja našu sopstvenu duhovnu snagu i moć. Beli lavovi se povezuju sa našim duhovnim putovanjem u životu, a u brojnim drevnim sanovnicima stoji da san o belom lavu predstavlja: veliku maštovitost, mir, harmoniju i duhovni razvoj.


Crni lav

Sanjati crnog lava predstavlja negativnu silu. Vi, ili neko drugi, koristite poziciju moći da biste naškodili nekome.


Sanovnik mali lav

Šta znači kada sanjate mladunce lava? San u kome se pojavljuju mladunci lava je znak odličnog izbora, zahvaljujući činjenici da su oni ponosni i lepi. Nakon takvog sna ne bi trebalo da se iznenadite ako vas posete deca.

Drugo značenje je da mali lav može da simbolizuje približavanje nečeg nežnog, nevinog i bezbrižnog, što će vas udaljiti od teškoća i problema koje nosi svakodnevnica. Sanjati mladunce lava može da bude i upozorenje da bi trebalo da izbegavate bilo kakve akcije ili izražavanja neprijatna nekom nepoznatom dečaku ili devojčici. San donosi naklonost, ljubav i sreću u odnosima sa decom. Trebalo bi da budete voljni da pomažete i brinete za ranjive osobe oko vas za koje niste vezani, a ovo posebno važi za decu.


Sanjati lava kao kućnog ljubimca

San o lavovima kao kućnim ljubimcima simbolizuje da ste ukrotili osećaj moći u svakodnevnom životu. Obratite pažnju da li se u snu lav u kući ponaša normalno ili „lenjo“. Ako je aktivan, onda to znači da dobro kontrolišete svoje vođstvo.


Sanovnik lav i lavica

Šta znaci sanjati lava i lavicu ? Lav i lavica u snu znače da se osećate izolovano u vezi. Možda ste vi uvek bili jača polovina? U uzrastu od oko 3 do 4 godine, ženke i mužjaci lavova spremni su za parenje. Period gestacije kod lavice traje 4 meseca, nakon čega ona odlazi dalje od ostatka čopora da donese na svet svoje mlade. Tokom prvih 6 nedelja života, mladunci ostaju sakriveni. Na rođenju mladunci lava teže oko 1,5kg i potpuno zavise od majke. Zbog troga, u duhovnom smislu, ovo može da ukazuje da osećate da neko zavisi od vas.

Lavica u snu je simbol materinstva, pobede, nade i zaštite. Neka ženska osoba vas podržava u stvarnom životu. Međutim, vi čak i ne primećujete da ta osoba ulaže napor i brigu. Srećom po tu osobu, njoj nije ni potrebno da joj se zahvaljujete na pomoći. Sasvim je dovoljno to što ste bezbedni.

Sanjati kako krotimo lava

Snovi o kroćenju lavova su generalno pozitivni. Kroćenje lava u snu je simbol naše hrabrosti da se suočimo sa svojim strahovima i emocijama i da nađemo način da ih pokorimo i iskoristimo kao izvor snage, a ne slabosti.

Kroćenje lava u snu može značiti i da smo konačno rešili da se uhvatimo u koštac sa nekim životnim problemima, pogotovo sa onim koji su nas ranije plašili i potpuno paralisali.

San o kroćenju lavova može značiti i da postajemo prijatelji sa nekim aspektima sebe koje smo ranije smatrali neprijatnim, i shvatamo da ti delovi nas koje smo sakrivali nisu “zverski” kako smo nekada mislili, već da su naprosto prelepe, ali iskrivljene slike kojima je potrebno posvetiti pažnju.

Sanjati lava kako riče – reži

Lavlja rika se može čuti sa udaljenosti od osam kilometara, i to na nivou od 114 decibela. Koliko je to zapravo glasno? Sledeći put kad budete kosili travu, zamislite zvuk 25 puta glasniji od onoga koji dolazi od kosilice!

Lavovi ne riču uvek, ali kada riču, to rade da bi svakome u krugu od osam kilometara obznanili svoje prisustvo. Oni žele i da “jave” svojim čoporima gde se nalaze, kako bi oni znali da su sigurni, a da njihovi neprijatelji nisu.

Sanjati o lavu koji riče može simbolisati sledeće:

Oporavak glasa: ponekad izgubimo glas, odnosno sposobnost da kažemo nešto za sebe ili u svoju odbranu, obično zato što smo izgubili samopouzdanje ili uverenje da imamo nešto pametno da kažemo ili da zaslužujemo da nas neko sasluša.

Ako sanjate lava koji riče, to znači da ste “povratili glas” i da, poput lava, najavljujete svoje prisustvo celom svetu, i da će taj svet morati da čuje ono što imate da kažete.

Upozorenje: san o lavu koji riče može ukazivati i na to da u životu imate neki problem koji pod hitno morate rešiti. Možda ste, metaforički, zalutali na neprijateljsku teritoriju, a niste svesni svoje greške. Razmislite i o ostalim simbolima koji su se javili u snu kako biste razjasnili šta konkretno znači ovakav san i gde se neprijatelj možda krije.

Poruke podsvesti: nisu sve poruke direktna upozorenja na nešto. Rika lava koju čujete u snu može biti poruka podsvesti koja nas obaveštava da u njoj postoje važne informacije koje bi vam mogle pomoći u integraciji svesti. Opet, veoma je važno da riku lava koju ste sanjali uklopite u ostale simbole koji su se javii u snu – to je od ključne važnosti za interpretaciju ovog simbola.


Lav islamski sanovnik

Muslimanski sanovnik smatra da sanjati lava znači snažnog i moćnog neprijatelja. Borba sa lavom znači da ćete se vrlo brzo boriti sa neprijateljem koji je snažan i moćan.

Sanjati lava u kuću u kojoj je osoba bolesna: Pacijent će umrijeti.

Lav u kući: Ako zvijer odjednom proždre sanjara, bit će žrtva nepravde, novac će mu biti ukraden, ili će biti pretučen ili ubijen.

Sanjati da spavate pored lava znači sigurnost od bolesti ili zaštitu od neprijatelja.

Jahati lava i usmjeriti ga da ide gdje god želite znači da ćete uskoro biti obdareni snagom i neprijatelj će uskoro biti pokoren.

Ubiti lava: kraj svih nevolja


Lav kao simbol zaštite

Mnogi od nas su upoznati sa simbolom sfinge, mitskog bića sa ljudskom glavom i telom lava, ozloglašenom po tome što je ubijala svakoga ko nije umeo da reši zagonetku koju je postavljala.

Ono što je možda iznenađujuće je sam razlog zbog kog je sfinga tako “propitivala” prolaznike. Iako sada svi znamo tu mitsku zagonetku i odgovor na nju, retko ko zna i celu pozadinu ove priče. U mitologiji, svrha sfinginih pitanja je bila da zaštiti grad koji je čuvala. Zagonetka je bila neka vrsta lozinke, i oni koji su u grad dolazili bez skrivenih namera i nekim svojim poslom znali su odgovor, dok su oni koji su dolazili sa zadnjim namerama, da napadnu grad, na kraju sami bivali napadnuti.

Kad sanjamo lavove, možda se i sami identifikujemo sa tim aspektom sebe, koji srčano brani ono što voli ili, sa druge strane, oseća potrebu za takvom zaštitom.

Lav kao simbol snage

Na zastavama i grbovima, lav se često koristi kao simbol snage, što uopšte nije čudno. Lavovi mogu biti dugački i do tri ili četiri metra, a teški i do 230 kilograma. Kada uoče plen i ščepaju ga snažnim prednjim nogama, ili kada mu uhvate glavu svojom jakom čeljusti – nema bežanja.

Ponekad je san o lavovima slika onih ljudi koji za vas na javi predstavljaju ovakvu vanrednu snagu. Takođe, san o lavovima može značiti da mi sami posedujemo takvu snagu, da je priželjkujemo ili da smo mi lično “plen” nekoga ko takvu snagu poseduje.

Lavovi u basnama

Lavovi su česti likovi u basnama, i što više znamo o njima, to ćemo lakše rastumačiti san u kome se pojavio lav.

Lav i miš

Uspavanog lava je probudio miš koji je slučajno pretrčao preko njegove njuške. Lav ga je zgrabio šapom i rešio da ga pojede. Međutim, miš uspe da ubedi lava da ga pusti, obećavajući mu da će mu jednog dana pomoći kada mu to zatreba. Lava je strašno zabavila ova neverovatna hrabrost običnog miša i pustio ga je. Na veliko lavovo iznenađenje, nakon nekog vremena se našao u lovčevoj zamci, i miš je odgovorio na njegov vapaj u pomoć tako što je progrizao kanape kojima je lav bio vezan i oslobodio ga.

Pouka? Čin ljubaznosti i humanosti nikad nije uzaludan.

Vuk i lav

Vuk se prikrao stadu ovaca i ugrabio jednu od njih. Lav je naišao na vuka koji je nosio ovcu i uzeo je za sebe. Razgnevljeni vuk je viknuo: “Nije u redu da kradeš ono što je bilo moje!” Lav poče da se smeje i odgovori: “Ono što je bilo tvoje? Misilš na ovcu koju ti je dao tvoj najbolji drug, pastir?”

Lav i jarac

Tokom užasne suše, lav i jarac su naišli na mali, skriveni izvor vode. Odmah su počeli da se svađaju ko bi trebao prvi da pije. Ni lav ni jarac nisu hteli da odstupe. Dok su stajali i svažali se, primetili su jato lešinara kako obleće iznad njih i odmah prekinuli svađu, uz odluku da je bolje da postanu prijatelji nego da ostanu neprijatelji i na kraju budu hrana lešinarima zbog sopstvene gluposti.


Lavovi u snovima kao simbol podsvesti

Lavovi se često svrstavaju u noćne životinje, ali strogo govoreći, to nije sasvim tačno. Mada je istina da lavovi, poput većine mačaka, više vole noć nego dan, lavovi su najaktivniji u sumrak.

Glavno obeležje sumraka je nejasnost, ono mesto “između” granica i prolaz između utvrđenih granica. Lavovi, kao kraljevi koji vladaju tim nejasnim prostorom, su savršen simbol podsvesti.

U snovima, lavovi kao simbol mogu ukazivati na to da hrabro “uranjamo” u sadržaj svoje podsvesti, gde, metaforički, žive sve moguće vrste zveri. Oni ukazuju na to da, poput tih lavova u snu, ostavljamo po strani strah od toga šta ćemo naći u svojoj podsvesti, jer nam je mnogo važnije da se suočimo sa onim što tamo nađemo, ma šta to bilo, jer jedino tako možemo postići potpuni psihički sklad i spokoj.Za Vas priredio vaš Sanovnik plus.

Published
Categorized as L
error: Content is protected !!