Šta znači sanjati pauka? Sanovnik pauk

sanovnik pauk

Sanjati pauka može predstavljati skrivene spletke, prevare ili neku vrstu manipulacije.Ovde ćete pronaći opširno tumačenje sna i to kako ga vidi hrišćanski narodni sanovnik, islamski sanovnik i psihološki sanovnik.

Pauci pletu komplikovane mreže kako bi uhvatili svoje žrtve. Oni sede na toj mreži kako bi osetili i najmanji trzaj koji bi ukazivao na to da je mogući obrok uleteo u mrežu. Mreža je delikatna, ali istovremeno i veoma lepljiva i jaka. Nevidljiva je, a istovremeno i smrtonosna. Njena svrha je da uhvati plen u zamku i zarobi ga. Razmislite – gde su takve mreže u vašem životu? Da li neko pravi skrivenu zamku kako bi vas uhvatio?

Da li je sanjati pauka dobar ili loš predznak?

Postoji nešto iskonski “drugačije” u vezi paukova – sa osam nogu, četiri para očiju, nedostatkom pravih vilica i činjenicom da svoju žrtvu pretvore u tečnost pre nego što je svare, njihova anatomija je gotovo neshvatljiva. Da ne pominjemo njihovo jezivo, predatorsko ponašanje. Sve što ne razumemo nas obično plaši. Međutim, kada pauci u snu pletu mreže, da li je njihovo simboličko značenje vezano jedino za strah?

Odgovor je – ne. Nastavite sa čitanjem kako biste otkrili mnoštvo različitih značenja paukova u snovima.Pre svega pogledajmo značenje sna koje daje psihološki sanovnik.

Šta sve znači sanjati pauka?

Snovi o paucima mogu predstavljati umetnost i umetnike, kreativnost i veštinu

Mreža je umetnički konstrukt. Poput zapleta priče, ona zahteva kako “ptičiju perspektivu” zbog šire slike, tako i obraćanje pažnje na mikroskopske detalje. Onaj ko plete mrežu je poput onog ko priča priču  – pomislite na pauka Šarlotu iz Šarlotine mreže, koja je koristila svoju svilu da piše po nebu. Možda se vaš san odnosi na nešto što gradite, neki kreativni projekat na kom trenutno radite ili ideju koju pokušavate da izrazite.

Ovo su najčešći snovi o paucima a u drugom delu teksta je detaljno tumačenje

 • Sanjati pauka u uhu, na glavi, u kosi…
 • Sanjati pauka na nozi
 • Sanjati pauka kako vas juri
 • Sanjati pauka velikog
 • Sanjati pauka kako beži
 • Sanovnik pauk crna udovica
 • Ubiti pauka u snu
 • Pauk islamski sanovnik islam
 • Sanjati pauka i paučinu – paukova mreža

Sanjati pauka može predstavljati osećaj zarobljenosti ili gubitka slobode

Paukova mreža je veoma lepljiva. Pauk čvrsto obavija svoje žrtve u svoju svilu, a zatim ubrizgava parališući otvor. Da li se osećate zarobljeno ili kao da ne možete da pobegnete od nekoga ili nečega?

Pauk može predstavljati žene u vašem životu – devojku, majku ili neku drugu moćnu ili čak zastrašujuću žensku figuru

Paukovi obično predstavljaju žensku energiju. Oni svoju mrežu koriste kao dom, ali i kao klopku za plen. Oni pažljivo pletu svoju mrežu, tiho posmatraju i strpljivo čekaju. Oni imaju mala, ali veoma moćna tela, tako da pauk u vašem snu može predstavljati i neku ženu.

San o paucima može predstavljati vaša lična osećanja o otuđenosti

Čak i kad smo na metar od pauka, uglavnom ih ne primećujemo. To je zato što pauci vole da se skrivaju u mračnim ćoškovima, tamo gde ih niko ne vidi. Iako oni neprekidno rade na tome da očiste naš dom od raznih drugih insekata, uglavnom ostaju neprimećeni, a mi ne cenimo ono što oni rade. Da li se možda ovako osećate u životu, poput autsajdera ili nepoželjnog gosta?

Ako se plašite pauka, ovakav san može predstavljati vaše strahove. Nasuprot tome, ako volite ove životinjice, možda san predstavlja prijatelja.

Drugim rečima, ono što vi zapravo mislite o paucima u globalu, kao i vaš osećaj u snu u kom ste videli pauka će vam značajno pomoći da taj san protumačite.

Pauci imaju i pozitivnu i negativnu simboliku

Ne samo da vaša lična iskustva sa paucima imaju veliku ulogu u tumačenju ovakvog sna, već morate uzeti u obzir ono što pauci predstavljaju u kulturi i mitologiji. Mitološki gledano, pauci nose i pozitivna i negativna značenja.

U najgorem slučajevima, pauci simbolišu:

 • okrutnost
 • oholost
 • zlo
 • zarobljavanje ili zarobljeništvo
 • lukavost
 • Senku

Kao pozitivni simboli, pauci predstavljaju

 • strpljenje
 • “jak stisak”
 • veštinu
 • kreativnost
 • Sopstvo
 • “tkalje” sveta i sudbine

Iako ovo deluje konfuzno za tumačenje snova jer imamo i pozitivna i negativna značenja, svakako je korisno pogledati sva moguća značenja i razmisliti o tome šta najviše odgovara onome što smo sanjali. Mitologija ne samo da pomaže u interpretaciji ovakvih simbola u snovima, već i ako imate fobiju od pauka, uvidi iz ovih mitologija vam mogu pomoći da utvrdite poreklo takvog straha.

Šta znači sanjati pauka? Detljna tumačenja sanovnik sanjarica

Sanjati pauka u uhu, na glavi, u kosi…

Pauci na glavi i u vašoj kosi predstavljaju pravi problem, posebno ako imate dugu i kovrdžavu kosu i teško je da ih se lako rešite. … Sanjati pauka u kosi, to se može tumačiti kao vaš strah da vam neko ili nešto (misli, događaji) upropaste vaše dobro raspoloženje ili izgled.

Ako sanjate pauka u uhu, to znači da biste trebali više slušati majku ili drugu žensku osobu.

Ako u snu vidite pauka na nozi, može vam značiti da se osećate zarobljeni u vezi.

Ubiti pauka u snu

Šta znači ako sanjam da sam ubio pauka? Značenje umnogome zavisi od toga šta je pauk u vašem snu predstavljao i kako ste se osećali povodom toga što ste ga ubili. Na primer, ako ste analizom sna utvrdili da pauk u snu predstavlja posao na kom se osećate “zaglavljeno”, to što ste ga zgazili ili zgnječili može predstavljati oslobođenje. Sa druge strane, ako pauk predstavlja vašu baku, onda je ubiti pauka (kao i vaša osećanja vezana za to) malo teže rastumačiti.

Šta znači sanjati pauka kako vas juri i napada?

Opet, značenje ovog sna zavisi od toga šta za vas predstavlja pauk. Razmislite o tome na koje se načine osećate napadnuto ili “zaskočeno” na javi – to će vam pomoći da shvatite šta vaša podsvest pokušava da vam poruči kroz san.

Sanjati pauka velikog

Šta znači sanjati ogromnog pauka? Možda ste sanjali da ste se našli oči u oči sa džinovskim, zastrašujućim paukom. Kao što je slučaj sa svakim drugim snom, treba da spoznate šta pauk predstavlja u vašem životu. Da li se trenutno nosite sa nekom “ogromnom” i pretećom situacijom ili osobom? Možda ste upravo videli Aragoga iz Harija Potera… ili se jednostavno veoma, veoma plašite pauka.

Šta znači sanjati paukovu mrežu ili pauka i paučinu?

Paukova mreža- paučina može predstavljati stvaranje, sudbinu, odgovornosti, zamke, maske, koprene, barijere, prepreke, zbrku ili važne aspekte vašeg života koji su “upleteni” tako da se ne mogu razdvojiti (kao tapiserija ili ptičije gnezdo).

Šta znači sanjati pauke kako mile po nama?

Ako ste ikada posmatrali pauke, možda ste primetili da oni samo deluju kao da mile – a pomisao na te male, jezive, dlakave nožice kako vas dodiruju vam sigurno izazivaju jezu. Da li nešto što je naizgled malo i bezopasno u vašem životu kod vas izaziva nasilnu reakciju? Šta vas trenutno nervira, iritira, “golica” ili na nežan način pokušava da privuče vašu pažnju?

Šta znači sanjati mnogo pauka?

Ako ste videli mnoštvo ovih stvorenja, najvažnije je da odredite šta su oni tačno radili kako biste protumačili san. Da li su vas svi posmatrali (sa strahom, zanimanjem, sa namerom da vas napadnu)? Da li su čekali nešto – ako jesu, šta? Da li oni možda predstavljaju sve one stvarčice koje morate raščistiti i zauvek raskrstiti sa njima u vašem životu, mentalno ili fizički?

Sanovik pauk crna udovica

Ako sanjate o pauka crnu udovicu ili o pauka koji ubija svog partnera, možda vam san govori da doživljavate veliku transformaciju u svom životu. … San može biti metafora za proždiruću majku ili žensku moć koju treba posedovati.

Pauci mogu predstavljati osećaj zarobljenosti

San o pauku može biti i simbol osećaja zarobljenosti ili paralisanosti. Možda se osećate kao da vas neka “zla sila” na koju ne možete da utičete drži kao taoca, ili da takva sila ide ka vama, a vi ne možete učiniti ništa da se izborite sa njom, koliko god se trudili.

Snovi o paucima uglavnom predstavljaju i osećaj anksioznosti – osećaj da nešto nepoznato “leži i čeka”, spremno da se ustremi na vas čim napravite pogrešan korak i padnete u nevidljivu zamku, postavljenu specijalno za vas. Takođe, možda se osećate zarobljeno u vlastitom životu. Da li ste možda nedavno razmišljali o svom života i shvatili da ste debelo skrenuli sa puta ka vašim ciljevima i željama? Da li se osećate kao da ste toliko zarobljeni u nečemu što ne želite da imate osećaj da nikada nećete postići ono što želite?

Pauci zapravo prave mrežu, a zatim sede u njenom centru, okruženi svojom kreacijom. Ako ste se “upetljail” u nekakve tajne, obmanjivačke ili manipulativne aktivnosti, pauci u snovima mogu ukazivati na to da se osećate zarobljeno u nekoj takvoj “lepljivoj” situaciji koju ste sami stvorili. Možda se osećate kao da je mreža koju ste “ispleli” zarad nekog ličnog cilja odjednom postala lavirint i zatvor iz kog ne možete izaći.

Često se plašimo pauka zbog toga što ih percipiramo kao nešto “drugačije”

Arhetipski značaj pauka je raznolik koliko i njegov značaj u mitologiji. Zbog svoje sposobnosti da izazove iracionalni strah, koji je potpuno disproporcionalan u odnosu na pravu opasnost koju pauk predstavlja, pauk je odličan reprezent arhetipa Senke. U jungovskoj psihologiji, Senka (ili id) je nesvestan aspekat ličnosti sa kojim se ego ne identifikuje na svesnom nivou. Senka može biti i podsvest – sve što osoba ne vidi ili ne prepoznaje vezano za sebe. Neprimetni pauci koji vrebaju iz mračnih uglova predstavljaju one stvari koje svesno ne primećujemo ili prosto ne želimo da vidimo.

Pauci i njihove mreže kao simboli samorealizacije

Mada su pauci savršen izraz arhetipa Senke, oni takođe mogu predstavljati još jedan veoma važan arhetip – arhetip Sopstva. Pošto je postizanje samorealizacije životni cilj mnogih ljudi, krunsko dostignuće u tom pohodu ka širenju lične svesti, idejada pauk može predstavljati takav uzvišen cilj može delovati, na neki način, neverovatno. Međutim, ako ostavimo po strani strah od pauka i posmatramo stvar na objektivan način, videćemo da pauk…

 • stvara nešto fizički opipljivo u spoljnom svetu od supstance koju proizvodi njegovo telo (paukova mreža)
 • sedi u centru mreže, na mestu na kom se sve linije spajaju – umnogome nalik suncu koje širi svoje zrake
 • gradi dom koji podseća na mandale, tako da je simbolički sinonim sa Sopstvom
 • dok sedi u svojoj mreži, i izgleda kao simbol Sopstva: krug sa tačkom unutra (ʘ)

Paukova mreža se može videti kao predivno tkanje koje simboliše dihotomni ples između aktivnog i pasivnog, anime i animusa, skrivenog i izloženog – a sve to je napravio omraženi pauk.

Ako pažljivo ispitate svoju podsvest i razmislite o mogućoj simbolici pauka u kontekstu toga što predstavlja Senku, i ne “naiđete” ni na šta nepoznato, možda je ovaj san znak da dostižete novi nivo samospoznaje. Dozvoljavate svetlosti da obasja vašu podsvest, sijajući toliko jako da nema senki, što znači da pauci nemaju mračnih mesta na koja bi mogli da se sakriju.

Šta je arhetip Sopstva?

Arhetip Sopstva se značajno razlikuje od koncepta “ja”, na koji obično pomislimo kada treba da definišemo sebe. Sopstvo uključuje svesnu ličnost sa kojom se identifikujemo – sve njene elemente, poput boje kose, pola, profesije i tako dalje. Ipak, Sopstvo uključuje i sve vezano za ono što smo na podsvesnom nivou. To uključuje sve elemente Senke, animu/animus, duh, dušu i tako dalje. Sopstvo je čitavo ljudsko biće i ljudsko biće u većoj celini.

Kada do kraja shvatite Sopstvo, to znači da ste uspeli da spojite svoju svest i podsvest, i da postoji ravnoteža između vašeg fizikusa i vaše neopipljive, subjektivne realnosti.

Kada shvatite Sopstvo, to ne znači da će se vaša svesna ličnost “izbrisati”; to znači da je vaša svest sada “uvećana” za one delove psihe koji su bili rasparčani i raštrkani po vašoj podsvesti. Simbolički izraz sopstva je krug sa tačkom unutra: ʘ. Sopstvo nije ni krug niti tačka. Sopstvo je i krug i tačka u njemu.

Proverite svoju “Senku” i vidite da li u njoj ima “paukolike” aktivnosti

Kada ljudska bića pokušavaju da razumeju i protumače ponašanje i karakteristike pauka oni vide:

 • ogromnu obmanu
 • prikradanje i/ili pasivnu agresiju
 • skrivenu opasnost
 • “nož u leđa”
 • otrovne reči
 • lični napad
 • zloupotrebu moći
 • iskorišćavanje slabosti za ličnu dobit
 • bezobzirnost prema tuđim potrebama
 • manipulaciju
 • iskorišćavanje drugih do kraja, a zatim odbacivanje kada više ništa ne mogu da pruže

Kad god ste besni, revoltirani, opsednuti ili previše kritički nastrojeni prema tuđim reakcijama, trebalo bi da dobro razmislite o tome da li je zaista to ono što vas je razjarilo, ili samo projektujete sopstvenu Senku na neku drugu osobu.

Ako često sanjate pauke, razmislite o svojoj Senci i proverite da li tamo ima ovakvih, “paukolikih” aktivnosti. Napravite jedan spisak svega što bi pauk mogao predstavljati, a zatim pažljivo i maksimalno iskreno preispitajte sebe da vidite da li vi sami imate neke od tih osobina.

Ovaj proces može biti bolan, ali ako se ispostavi da vas pauci i ono što oni predstavljaju revoltira, ako shvatite da oni žive u vašoj psihi – to bi trebalo da bude dovoljna motivacija da se suočite sa njihovim postojanjem i, metaforčki, “opajate” svu paučinu iz svoje psihe. Poricanje nečega ne poništava prisustvo toga – samo vas čini slepim za realnost, koja postaje još moćnija u mraku.

Kako pauci mogu predstavljati vizije?

Mada većina pauka ima četiri para očiju, mnogi od nas smatraju da oni ne vide sasvim jasno. Pošto pauci dobijaju upozorenje o tome da su ulovili plen putem vibracija koje taj plen stvara dok se bori da se iskobelja iz mreže, mnogi ljudi pretpostavljaju da pauci i nemaju naročito dobar vid.

To uopšte nije tačno. Vid bilo koje vrste pauka je tek neznatno lošiji od ljudskog. Pauci možda percipiraju svetlost i slike koje vide na nešto drugačiji način u odnosu na ljudsko oko. Retina sa četiri sloja procesuira svetlost koju “skupljaju” četiri para očiju. Slike koje se stvaraju ovim procesom su paucima verovatno sasvim strane, makar u odnosu na to kako ih percipiraju ljudi. Mada je ovakva razlika prisutna, ali u svakom slučaju, pauci su savršen simbol vizionarstva.

Šta je vizionar?

Vizionar je neko ko pokušava da “unese život” u svoje vizije, onaj ko razmišlja o njima i pravi planove za budućnost na kreativan i imaginativan način. Obično su te vizije korisne za ostatak sveta i svakoga ko ga naseljava. Oni ne samo da vide te vizije, već ih i osećaju u duši. Njihova iskustva su toliko duboka i menjaju njihove živote na tako pozitivan i drastičan način da oni žele da podele svoja iskustva sa svima oko sebe.

Ono što zadatak takvog vizionara čini veoma teškim je činjenica da on (ili ona) vidi to do poslednjeg detalja, što je drugima gotovo neshvatljivo. Vizionar je jedina osoba koja to vidi. Kako jedna osoba može opisati nešto što niko drugi ne vidi? Kako biste osobi sasvim slepoj za boje opisali plavu boju?

Poteškoće sa kojima se vizionari sreću u prenošenju svojih vizija drugima, koji nemaju nikakav okvir da bi razumeli tu viziju, se mogu simbolički predstaviti paukom, čiji vid se toliko razlikuje od ljudskog. Stoga je pauk savršen simbol vizionara.

Pauci kao simboli ženske energije

Pošto pauci “tkaju” i pletu mreže (što je, tradicionalno gledano, ženski posao), ova moć da se stvore neponovljive “tapiserije” od nečeg neopipljivog se obično vezuje za žensku moć. Tkalja Arahna (iz grčke mitologije), Tri Sudbine koje pletu tapiseriju života (takođe grčka mitologija), egipatska boginja Neit koja je “plela sudbinu”, Šarlota (iz Šarlotine mreže), Šelob (iz Gospodara prstenova)… u mnogim pričama, legendama i mitologijama, pauk je žensko i predstavlja žensku moć. U prirodi, ženke pauka su često znatno veće od mužjaka, a kod mnogih vrsta pauka prisutan je fenomen da ženka pojede mužjaka nakon polnog čina. Pauci se povezuju sa energijom kreacije, kreativnom snagom i magičnom sposobnošću da ni iz čega naprave nešto.

Šta će pauk predstavljati u snu najviše zavisi od onoga ko sanja

Kada pokušavate da protumačite san o paucima, Jungov savet glasi da naučite, a zatim odmah zaboravite mesto pauka u mitologiji – i on je, u neku ruku, na mestu. Simbolika pauka je složena i raznolika, baš poput mreža koje pauci pletu. Najvažnija stvar jesu vaše lične asocijacije vezane za pauke i vaša “lična mitologija”.

Ako vas pauci plaše ili vam se gade, onda i sa tumačenjem vašeg sna treba krenuti od negativnije simbolike koja se pripisuje paucima. Ako su za vas pauci prava čuda prirode i divite im se, onda treba da počnete sa pozitivnim stvarima koje pauk može predstavljati kako biste uspešno rastumačili san.

Za vas priredio Sanovnik plus sanjarica

Published
Categorized as P
error: Content is protected !!