Šta znači sanjati kuću? Sanovnik tumačenje sna kuća

sanovnik kuca

Značenje i simbolika kuće u snovima: šta znači sanjati kuću?

Naši snovi o kućama – i prostorijama u njima – mogu imati mnogo različitih značenja koja ukazuju na važne stvari. Sama struktura kuće obično simboliše nas same, dok različite prostorije u kući predstavljaju specifične aspekte naše ličnosti. Značenje vašeg specifičnog sna o kući zavisi od poruke koju vaša podsvest pokušava da vam pošalje.

Koliko se često dešava da sanjamo kuće? Gotovo je nemoguće naći osobu koja nijednom u životu neće sanjati kuću. Ovakvi snovi idu od zastrašujućih pa do onih koji nam donose neku vrstu prosvetljenja. Kuće su deo našeg svakodnevnog iskustva i često se pojavljuju u snovima. Dok smo mi, kao osobe koje sanjaju, najbolji eksperti kada je reč o značenjima i ličnom značaju načih snova, kuće i prostorije u njima kao simboli u našim snovima obično imaju zajednička i arhetipska značenja.

Svako ko sanja je najbolji stručnjak za tumačenje svojih snova. Samo mi sami znamo svoje jedinstvene i lične asocijacije vezane za kuću. Ipak, dubljim istraživanjem mogućih interpretacija ovakvih snova i razmatranjem alternativnih značenja možemo samo obogatiti svoje znanje i bolje razumeti određeni san. Zato u nastavku dajemo smernice kako da rastumačite šta znači sanjati kuću.

Sanovnik kuća – Kako interpretirati značenje kuće u snu

Pre svega, važno je da postavite nekoliko pitanja sebi – ona će vam pomoći da shvatite značenje sana o kući.

Osim što reflektuje naše misli i ideje o našoj sopstvenoj kući, kući u kojoj smo nekad živeli ili o „kući iz snova“, kuća kao simbol u snu se obično odnosi na naše fizičko telo, um i/ili našu dušu. Premda san o kući može naprosto odražavati našu želju da kupimo kuću, ovakvi snovi su zapravo najčešće odraz unutrašnjeg – i često nesvesnog – iskustva kog možda nismo svesni u budnom stanju. San u kom je kuća glavni element traži od vas da se zapitate: šta živi (ili se krije) u mom srcu i umu?

Snovi uvek imaju mnoštvo slojevitih značenja i mogu nositi i doslovno i simboličko značenje. Ako san odražava neko vaše svakodnevno iskustvo, sećanje ili nešto što ste gledali na TV-u pre spavanja, možete se zapitati: zašto mi se ovo iskustvo ili slika toliko zadržalo u umu da se pojavilo i u snu?

Koliko je bila velika kuća u snu i u kakvom stanju je bila?

  • Da li je kuća bila ruševna, prljava, u izgradnji ili potpuno zanemarena? Možda se to odnosi i na vas – moguće je da vam je potrebna nega i pažnja. Razmotrite mogućnost da vam ovaj san ukazuje na činjenicu da zanemarujete neki specifični aspekt sebe koji zahteva pažnju.
  • Da li je kuća bila premala ili prevelika? Da li je više podsećala na zatvorsku ćeliju ili na dvorac? Preterivanje u ovakvim stvarima nam dosta pomaže da shvatimo važnu poruku. Ako ste sanjali veoma malu kuću, to može govoriti o vašem osećaju da ste mali, slabi, zgrčeni, ukočeni, da nemate dovoljno prostora za rast i razvoj. Ironično je i to što nam prevelika kuća u snu može ukazivati na istu ovu stvar, u zavisnosti od perspektive sna. Kuća koja je prevelika takođe može odražavati naša osećanja „izgubljenosti“ u potrebi i pririsku da dalje rastemo i razvijamo se. Snovi nam pomažu da istražimo ogromna, nepoznata prostranstva našeg života, ponajviše ona koja obitavaju u nama samima.
  • Kakvi su bili stil, ukrasi, boja i dekoracije na kući koju ste sanjali? Svaki detalj na kući ima neko svoje značenje. Kuća koja deluje zastarelo ili nefunkcionalno nam možda govori o tome da ste zreli za promenu, renoviranje i reparaciju.
  • Ako se zapitate šta želim da uradim ovoj kući koju sam sanjao/la?, odgovor će vas možda dovesti do značajnijeg odgovora – šta je potrebno da promenite u sebi i svom životu.
  • Kako se kuće u vašim snovima menjaju s vremenom? Veoma je interesantno voditi dnevnik snova i pratiti kako se oni menjaju. Konkretno, u ovakvim snovima je važno pratiti kako se menjaju veličina i stanje u kom su kuće koje sanjate. To vam može dati bitne naznake o tome kako vam ide u životu i usmeriti vas na najbolja rešenja trenutnih situacija.

Šta znači sanjati kuću roditelja ili kuću u kojoj smo odrasli?

Ako sanjate kuću u kojoj ste proveli detinjstvo ili kuću roditelja u koju ste često odlazili, znajte da je to veoma čest san i obično nam govori o tome kako se naša prošlost „uvlači“ u naš sadašnji način života. Sanjati kuću roditelja obično povećava našu svest o tome kako naše detinjstvo utiče na život koji sada vodimo i omogućuje nam uvid u to šta utiče na naše sadašnje ponašanje i donošenje odluka.

Sanovnik kuća nova

Šta znači sanjati novu kuću?

Snovi o novoj kući su veoma česti kada prolazimo kroz drastične transformacije u životu: fizičke, emotivne, profesionalne ili duhovne promene mogu u snu biti predstavljene kroz simboliku nove kuće.

Šta znači sanjati kako gradimo novu kuću? Ako sanjate kako lijete temelj, gradite zidove, lepite pločice, krečite i tako dalje, jedna od mogućih interpretacija jeste da vaša podsvest pravi, planira, osmišljava i „dekoriše“ novu realnost za vas, bilo doslovnu, bilo metaforičku. Vaša psiha ide napred i sprovodi u delo velike planove za pozitivnu promenu koja vas očekuje u budućnosti. Sa druge strane, ovakav san može ukazivati na želju da uradite nešto drugačije, napravite nešto novo, počnete iz početka ili da napravite nešto veće i bolje u svom životu.

Šta znači sanjati staru kuću?

Stara, trošna i ruševna kuća u snu može predstavljati staru, nepromenjenu ideju, uverenje ili obrazac razmišljanja koji vas „prati“ godinama, ali vi na njega ne obraćate pažnju. Stanje u kom se nalazi stara kuća je možda i manje važno u odnosu na osećaj koji izaziva u vama. Ponekad stara kuća u snu deluje privlačno i komforno, ali ponekad nam stvara osećaj stida, nelagode ili zarobljenosti.

Šta znači sanjati o nedovršenu kuću bez krova?

Sanjati kuću bez krova je jasna poruka da imate nešto da odradite. Veoma je važno da ne zanemarite činjenicu da li je kuća dopola sagrađena ili dopola srušena, jer je ovo veoma značajno za nedovršeni zadatak koji vas očekuje.Kuća bez krova je jedan od najčešćih simbola u snovima a može biti nedovršena ili uništena.

Sanovnik kuća bez prozora ili vrata

Šta znači sanjati kuću bez prozora i vrata? Narodni sanovnik tumači da je sanjati kuću bez vrata ili prozora upozorenje o odlasku osobe koja vam je bliska, poput bliskog prijatelja ili člana porodice, što će imati dubok uticaj na vašu porodicu ili porodicu vašeg prijatelja.

Sanovnik kuća se ruši

Sanjati kuću bez krova uništenu zemljotresom, rušenjem, termitima i slično

San u kom je vaša kuća bez krova uništena ili oštećena na ovaj ili onaj način obično ukazuje na to da osećate nekakvu pretnju, da ste ranjivi ili da vas neko direktno napada. Možda imate utisak kao da su se neke sile i okolnosti van vaše kontrole urotile da vas potpuno „smrve“.

Sanjati kucu na groblju

Generalno, sanjati kuću na groblju predstavlja preporod i mentalni oporavak. Drugim rečima, to je snažan pokazatelj da se vaša duša oporavlja od traume ili problema. Najčešće tumačenje je da menjate stare navike i ponašanja koja vas povređuju.

Sanjati kuću od drveta

Šta znači drvena kuća u snu? Sanjati drvenu kuću ukazuje na nesporazume sa partnerom …Takođe narodni sanovnik smatra da živeti u drvenoj kući znači neke probleme u vašem ljubavnom životu. Može da predstavlja osećaj „ustajalosti“ ili da partneri nisu u stanju da komuniciraju međusobno na dobar način.

Sanjati kuću od kamena

Sanjati kamenu kuću povezuje se sa vašom stabilnošću, postojanošću i čvrstinom.Kamena kuća predstavlja vaše izgubljene osećaje. Takođe se može odnositi ne samo na snažne prepreke, poput stena, već i na okrutnost, distancu, hladnoću i ravnodušnost.

Šta znači sanjati kuću strave?

San ili noćna mora o „strašnoj“ ili ukletoj kući najčešće predstavlja strahove, brige i „neprorađena“ osećanja mržnje, besa, očaja ili jarosti koja vas „uhode“. Najčešće je to strah od prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti. Možda vas neko ili nešto plaši, a nikada niste imali prilike da se otarasite tog straha na konstruktivan način i nađete utehu. Ovaj san znači da vam vaša podsvest daje drugu šansu da „proradite“ te loše emocije ili uspomene sa kojima se niste ranije suočili.

Sanjati kuću u neredu

Sanjati kuću u neredu znači da je neki aspekt vašeg života u haosu.Kuća u neredu u snu pokazuje da je potrebno da se oslobodite nekih osećanja da biste povratili svoju emocionalnu stabilnost i mir.

Sanjati kuću bivšeg muža

Sanjati kuću bivšeg muža znači da se plašite da ćete biti neuspešni u novoj vezi bilo da ste je već započeli ili je tek planirate.Mnogim ženama koje su nesigurne u novoj vezi ili braku i posle mnogo godina u snu se javlja kuća bivšeg muža ili dečka.

Sanjati kuću na groblju

Šta znači sanjati „svoju“ kuću u kojoj zapravo nikad nismo bili na javi? U snovima se često dešava da se nađemo u kući koja je „naša“, ali nema sličnosti sa našom kućom na javi. Ponekad čitva struktura, okruženje i nameštaj u kući deluju nepoznato i čudno, dok nekad imamo slučaj da se poznata kuća nalazi na nepoznatom mestu. Pošto kuće u snu obično predstavljaju nas same, ovaj san pokušava da vam skrene pažnju na činjenicu da u vama postoje neki još uvek „neviđeni“ i neistraženi delovi, koje ne poznajete dovoljno, ili možda da se nešto vezano za vas ili vaš život menja toliko dramatično da više ne prepoznajete tu stvar. Ovakav san može predstavljati i potpunu nepovezanost između onoga što zaista jeste i onoga što mislite da jeste.

Šta znači stalno sanjati istu kuću? Snovi o kućama koji se ponavljaju

Ako često sanjate isti ili sličan san o nekoj kući, nije teško uvideti kako ta građevina može prestavljati vaše „ja“ i vaše unutrašnje „putovanje“. Kroz ovaj san, vaša podsvest neprekidno revidira konstrukt toga ko ste zapravo i daje vam mogućnost da to i vi sami vidite iz prve ruke, svaki put. Možda vam se isti san često ponavlja jer niste videli ili razumeli nešto u vezi onoga što je san pokušao da vam poruči, tako da su ovakvi snovi verovatno prilika da prepoznate male promene koje se dešavaju s vremenom, ili je možda ovo šansa da pristupite nekom starom obrascu ponašanja ili problemu na sasvim nov način.

Šta znači sanjati poplavu, požar ili uništavanje kuće?

Sanjati  kuću uplamenu – kuća koja gori

Kuća koja gori u plamenu je jedan od najčešćih snova.Pošto vatra obično simbolizuje strast, želju, bes, destrukciju, osvetljavanje nečega ili prosvetljenje, pročišćavanje ili transformaciju, san u kome vaša kuća gori može označavati bilo koju od navedenih stvari, u zavisnosti od toga kakva su vaše lične asocijacije kad je u pitanju vatra. Ako vam je prva asocijacija na vatru destrukcija, onda to predstavlja negativnost i strasti van kontrole. Ako vam vatra budi pozitivne emocije, onda sanjati kuću koja gori može ukazivati na neku ličnu transformaciju i pročišćavanje.

Sanjati poplavu u kući

Voda u snu obično simboliše emocije, tako da je san o poplavi ili talasima obično znak da su vas emocije iznenadile i/ili preplavile. Ako voda okružuje vašu kuću, to može značiti jake, sirove emocije koje prete da progutaju i uguše sve što im se nađe na putu. Ipak, poplava je ponekad i pozitivan simbol u snu ako se osoba koja sanja u snu oseća osveženom ili pročišćenom kroz tu vodu.

Sanjati kuću koja pluta

Ako u snu kuća koju sanjate nije uništena poplavom, već pluta na vodi, to znači da ste sposobni da bezbedno i srećno „jedrite“ na plimi emocija. Čitav svet je zbrisan poplavom, ali vi ste ostali bezbedni i netaknuti destruktivnim emocijama koje se kovitlaju oko vas.

Sanjati provalu u kuću

Ako se setimo da je primarno značenje simbola kuće naše telo i duša, ovakav san se može interpretirati kao direktna indikacija da neko ili nešto pokušava da provali, ukrade, vandalizuje ili uništi nešto naše iil nešto u nama, bez naše dozvole. Provala i obijanje su, bez sumnje, veoma destruktivni. Možda imate utisak da neko ili nešto ugrožava vaše telo, um, život, vreme, svest ili psihu bez vaše dozvole, i da su granice vašeg ličnog prostora „narušene“ mimo vaše volje.

Šta znači sanjati selidbu?

Ovakav san često ukazuje na potrebu za promenom u životu i/ili na želju za novim početkom. Takođe, on može označavati kraj jedne situacije ili veze i početak druge. Razmislite – da li u snu znate gde se selite ili je to ostala misterija? Da li se selite na bolje ili lošije mesto? Odgovori na ova pitanja vam mogu pomoći u tumačenju poruke koju vaša podsvest pokušava da vam pošalje vezano za to kako treba da se nosite sa novonastalom promenom u životu.

Šta znači sanjati mnogo kuća?

Ako u snu vidite mnogo različitih kuća, to može biti dosta zbunjujuće, ali samo iskustvo sna će vam omogućiti dalje razmatranje trenutnih izbora koje imate, uticaj drugih ljudi na vaš život i to kako vi lično doživljavate promene koje vam se dešavaju u životu.

Baš kao što kuća obično predstavlja naše unutrašnje „ja“ – a cela ulica puna kuća predstavlja naš životni put – ceo red kuća može ukazivati na različite vremenske perioda vašeg života, kao i mogućnosti za buduće promene. Svaka od kuća u snu može predstavljati različit aspekt vašeg Sopstva, posebno one aspekte koji su na neki način odvojeni od drugih, integrisanih delova vaše psihe. Ako sanjate tri kuće, to može predstavljati vašu prošlost, sadašnjost i budućnost.

Published
Categorized as K
error: Content is protected !!