Sanovnik jaje – Šta znači sanjati jaja

sanovnik jaja

Šta znači sanjati jaja? Mada ovaj simbol često previđamo u snovima, jaja su zapravo veoma složen simbol sa mnoštvom značenja. Jaja su simbol koji se pojavljuje u većini svetskih mitologija, kao i u hrišćanskoj tradiciji i ikonografiji.

Šta znači sanjati jaja? Neka od mogućih značenja uključuju:

  • Snagu
  • Nadu, novi život i mogućnosti
  • Razbijena jaja su simbol „razbijenih“ snova i iluzija, ali i slobode
  • Kosmos
  • Promenu na osnovnom i suštinskom nivou
  • Krhkost
  • Plodnost i kreativnost

Sa toliko mogućih značenja, kako da shvatimo šta nam je poručivao san o jajima? Videćemo u nastavku.

Sanjati jaja kao simbol skrivene snage

Jaje obično posmatramo kao veoma krhku stvar, koja se lako slomi ili pukne kada ga udarimo – što i jeste istina. Ipak, uprkos tome, jaja su zapravo pravo čudo kada je reč o snazi. Oblik jajeta je oblik koji se svuda u svetu prepoznaje kao simbol moći – luk. Lukovi su takođe arhitektonska čuda snage, jer raspoređuju i „nose“ ogromnu težinu na svojoj površini.

Sanjati jaja stoga može značiti da, mada se osećamo ranjivo, možda čak i „razbijeno“, imamo u sebi skrivenu snagu koji nismo prepoznali ili smo je smatrali dosta manjom. Ako ste trenutno u nekoj situaciji u kojoj se osećate izuzetno ranjivim, san o jajima je možda samo podsetnik da više budete poput jajeta – da nađete u sebi snagu koje niste ni svesni.

Sanjati jaja – simbol nade, novog početka i mogućnosti

Postoji nešto čudesno u činu pronalaženja gnezda sa jajima. Deca, pa čak i drasli, obično moraju da „upregnu“ dosta unutrašnje snage da od uzbuđenja zbog ovog „pronalaska“ slučajno ne naruše razvoj malenih bića koja rastu unutar ljuski na koje su slučajno nabasali.

Snovi o jajima mogu biti neverovatno povoljni simboli koji odražavaju svu magiju i mogućnost nalaženja jaja u ptičijim gnezdima. Ovakvi snovi simbolišu „začetak“ nade da je novi život na vidiku, posebno ako smo prošli kroz neki traumatičan period.

Jaja mogu biti i značajni simboli novih mogućnosti, činjenice da je nešto skriveno unutar nas dovoljno sazrelo da „probije ljusku“ i izađe napolje.

Šta znači sanjati razbijena jaja

Sanjati razbijena jaja ponekad ima očigledno značenje – nešto je razbijeno, nešto što je bilo krhko i čemu je trebala zaštita je trajno uništeno, ili nam je neka nada ili san nepovratno srušen.

Često je značenje upravo ono što simboliše razbijeno jaje. Ova interpretacija je naročito prikladna u situacijama kada smo pretrpeli neko razočarenje ili gubitak. Gubitak znači sve ono u šta smo uložili vreme i pažnju. To može biti nešto što nam je veoma dragoceno, što smo godinama imali i čuvali, ili možda projekat u početnim fazama razvoja.

Međutim, ako niste nedavno pretrpeli takvu vrstu gubitka, a sanjate razbijena jaja, značenje može biti potpuno suprotno od svega što ima veze sa gubitkom. Zapravo, san u kom vidite razbijena jaja može imati i pozitivno značenje. Kada na javi ne doživljavamo nikakav gubitak, sanjati razbijena jaja predstavlja oslobođenje. Ovakav san govori da smo „probili ljusku“ takoreći, da je novi život koji smo želeli konačno sazreo u nama i da smo spremni da zakoračimo u njega. Razbijena jaja mogu biti simbol i „probijanja“ ograničenja i spremnosti da prihvatimo novi život koji nam je „sazreo“ pred očima.

Sanjati jaja u gnezdu

Jaje u gnezdu se odnosi na finansijsku sigurnost i štednju za budućnost, nešto od čega ćemo živeti kada više ne budemo mogli da zarađujemo. Jaja u gnezdu su simbol sigurnosti, nešto što odvajamo i čuvamo sve dok to nešto ne sazri dovoljno da se može starati samo o sebi.

Sanjati jaja u gnezdu može biti metafora naše želje za sigurnošću, želje da se neko drugi brine o nama, da nas voli i štiti kada se osećamo ugroženo. Takože, jaja u gnezdu mogu predstavljati i činjenicu da stvaramo stabilno i sigurno okruženje za sebe i ljude koje volimo.

Na javi, jaja u gnezdu se uglavnom porede sa prolećem, vremenom obnove i preporode. U snovima, gnezda odražavaju baš ono što i na javi – ona su simboli nade i mogućnosti novog života.

San o jajima u gnezdu simboliše da nešto što je oplođeno raste i čeka da dovoljno sazri kako bi izašlo iz ljuske, sasvim razvijeno i spremno da poleti u svet.

Snovi u kojima vidite jaja u gnezdu se mogu javiti i kada osećamo da nam život stagnira i stoji u mestu. Kada sanjamo jaja, naša nada vezana za novi život mora biti „prizemljena“ činjenicom da, bez obzira na to što je opšte značenje sna vezano za nadu u nešto novo, to „nešto novo“ se još uvek formira. Život ne možemo požurivati, vreme koje je potrebno da se nešto razvije do određenog stadijuma zrelosti je veoma precizno – ako pokušamo da to nekako ubzramo, ograničavamo mu vreme koje mu je neophodno da dosegne svoj maksimalni potencijal. Kada se osećamo zarobljeno ili kao da stagniramo, mi guramo, kopamo i grebemo – radeći takve stvari mi se zapravo borimo protiv tog života kakav želimo, jer se on razvija duboko u psihi, gde je njegova aktivnost skrivena od nas. Ako je ovo slučaj i sa vama, setite se rečenice iz filma Princeza nevesta: „Ako požuruješ čudo, dobićeš pokvarena čuda“. Pustite da čudo koje je ovakav san predstavljao sazri dovoljno, inače ćete dobiti samo pokvarena jaja.

Specifična značenja snova o jajima

Sanjati jaja od guske, patke ili prepelice

Ako ste sanjali guščija ili pačija jaja, to ukazuje na prosperitet u životu. Sanjati jaja od prepelice govori o luksuznom i raskošnom životu koji vas očekuje.

Sanjati kuvana jaja

Ako ste sanjali kuvana (barena) jaja, ovakav san može govoriti o nekoj vrsti emotivnog ili fizičkog stresa. Takođe, kuvano jaje u snu može govoriti i o tome da je neko vama blizak u nevolji smatra, ruski narodni sanovnik.

Meko kuvano jaje predstavljaju nešto nedovoljno sazrelo, ili osobu blage naravi, dok tvrdo kuvana jaja predstavljaju iskusnu osobu, verovatno preke naravi.

Sanjati pržena jaja

Uglavnom se smatra da pržena jaja u snu predskazuju poteškoće i nevolje. Ako ste sanjali kako jedete pržena jaja, moguće je da ćete se uskoro suočiti sa nekom brigom ili tužnim događajem.

Sanjati jaje na oko

Ruski narodni sanovnik smatra da jaje na oko predskazuje period sa mnogo teškoća i tuge.

Sanjati žumance

San o žumancetu je generalno dobar znak koji govori o napretku i blagostanju. Ako ste sanjali kako jedete žumance, takav san ukazuje na to da vas očekuju lepa vremena, i da će se svi vaši planovi odvijati baš onako kako ste vi to zamislili.

Sanjati belance

San u kome se pojavljuje belance govori o tome da u određenoj situaciji, ili generalno u vašem životu, nedostaje nešto veoma važno.

Sanjati jaja kao simbol krkosti

Jedna od najčešćih stvari koju povezujemo sa jajima jeste to što su lako lomljiva. Snovi o jajima mogu  predstavljati krhkost i ranjivost koju osećamo na javi. Ta krhkost može značiti da smo se našli u situaciji u kojoj se osećamo ranjivo i nezaštićeno. Međutim, krhkost može predstavljati i naše brige vezane za ljubavne odnose ili posao – moguće je da iz nekog razloga smatramo da su stvari kritične i da bi se lako mogle „slomiti“.

Iako se „krhkost“ percipira kao negativna stvar, ona ponekad zapravo može biti i pozitivna. Kada oko sebe sagradimo neprobojne zidove, smatramo da smo sasvim bezbedni, ali je sasvim moguće i da smo se jednostavno zatvorili u zatvor. Snovi o jajima su ponekad podsetnik da su zidovi koje smatramo veoma čvrstim zapravo tanki kao flis papir – dovoljno tanki da ih i najblaže „krckanje“ može uništiti i osloboditi nas od svega što nas je držalo u tim zidovima.

Plodnost i kreativnost

Jedna od najočiglednijih stvari koja jaja simbolišu jeste plodnost – jaja su deo začetka novog života. U snovima, jaja mogu simbolisati plodnost, ali ta plodnost se ponekad ne odnosi doslovno na plodnost u smislu začeća deteta.

Plodnost u snu se može odnositi na određene tačke u našim životima gde je um posebno prijemčiv za nove ideje i gde te ideje klijaju i čekaju vreme kada će se „roditi“ i u stvarnom, realnom svetu. Snovi o jajima, kada predstavljaju plodnost i kreativnost, jesu generalno pozitivni predznaci, ali moramo obuzdati svoj entuzijazam i biti oprezni.

Mada su jaja zapravo život u svojoj najdinamičnijoj fazi, taj život je zapravo u najranijoj i najkritičnijoj fazi razvoja. Šta god da je „začeto“ u nama zahteva brigu i zaštitu, te je zato najbolje da te nove ideje i misli zaštitimo od spoljnog sveta tako što ćemo ih držati u sebi. Najbolji način da to uradite jeste da svoje planove zadržite za sebe sve dok ih ne dovedete u onu fazu kada ste dovoljno sigurni u njihovo ostvarenje – tada ih možete podeliti sa drugima.

Published
Categorized as J
error: Content is protected !!