Sanjati drvo šta znači?

sanovnik drvo

Šta znači sanjati drvo? Snovi o drveću su obično povezani sa našim životom. Drveće kao simbol može da nam kaže mnogo toga vezano za našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Tumačenje ovog sna se može razlikovati u zavisnosti od čitavog konteksta i drugih detalja sna, tako da ćemo se u nastavku teksta detaljno pozabaviti svim mogućim značenjima ovakvih snova.

Drvo kao simbol i metafora za život

Naši životi se sastoje od prošlosti (koren drveta), sadašnjosti (stablo drveta) i budućnosti (grane). Dobro razmislite o tome kako je izgledalo drvo koje ste sanjali. Ako u snu niste videli korenje, to znači da vas ne brine prošlost, već da ste skoncentrisani na sadašnjost i/ili budućnost. Ako je fokus bio na granama, to znači da vas brine budućnost. Sanjati samo stablo ukazuje na fokus na sadašnjost.

Otpornost i snaga

Drveće je jako po svojoj prirodi i može izdržati gotovo sve vremenske uslove. Sanjati drvo koje je jako i zdravo ukazuje na vašu ličnu snagu i izdržljivost. Kada duva jak vetar, čak i ako se grane savijaju, moćni hrast ostaje uspravan i trpi i najteže vremenske uslove. Ako ste ikada videli drvo koje je palo, verovatno ste svesni o kakvoj silini je reč. Drveće koje padne može uništiti kuće i automobile ili potpuno zakrčiti put, jer ga je veoma teško pomeriti i kasnije sanirati štetu.

Drvo kao simbol promena

Svi mi koji živimo u umereno-kontinentalnom klimatskom pojasu obično uživamo u lepoti promena godišnjih doba. U jesen, zeleno lišće počinje da menja boje i dobija različite nijanse žute, narandžaste i smeđe. Sanjati drvo kome lišće menja boju i opada ili sanjati drvo bez lišća ukazuje na promene koz koje prolazite. To je prirodan proces – opadanje lišća u jesen je zapravo zdravo, jer u proleće raste novo, zdravo lišće.

„Ukorenjenost“ i vezanost za nešto

Pošto drveće uvek pušta veoma dubok koren, može predstavljati i nešto za šta smo duboko vezani – neke stare emocije ili odnos sa nekim. Ponekad je takva „ukorenjenost“ dobra stvar, ali ponekad može predstavljati i smetnju. Ako se tvrdoglavo držimo nečeg, ili ako nismo sposobni da se otarasimo stvari koje nam smetaju, to nam može stvoriti samo probleme.

Porodica i preci

„Porodično stablo“ je još jedna česta poruka koju nose snovi o drveću, jer drvo predstavlja porodicu. Ovo se posebno odnosi na snove u kojima ste videli više od jednog drveta ili drvo sa mnoštvom grana.

Porodica i porodične veze su obično značajan deo našeg života i bez njihovog uticaja ne bismo bili ono što jesmo. Takođe, porodični odnosi su često i složeni. Kao simbol porodice i predaka, drveće se često pojavljuje u snovima koji se odnose na preminule članove naše porodice.

Sanovnik drvo tumačenje i značenje snova o drveću

Najčešći snovi o drveću – šta znači sanjati drvo?

Sanjati drvored ili šumu: ako ste sanjali mnogo drveća, bilo kao drvored ili šumu, to govori o vašoj potrebi za povezivanjem sa drugim ljudima. Takođe, san o šumi ponekad govori o vašoj unutrašnjoj nesigurnosti ili osećaju izgubljenosti.

Sanjati kako se penjete na drvo: ako ste sanjali da se penjete na drvo, to je znak da ćete ostvariti svoje ambicije i ciljeve, kako na poslovnom, tako i na ličnom planu.

Sanjati kako padate sa drveta: ovakav san je očigledno loš predznak i najčešće ukazuje na to da će vam nešto uništiti reputaciju.

Sanjati kućicu na drvu: ovakav san obično predstavlja vašu sliku o sebi. Obratite pažnju na detalje – kolika je bila kućica, da li je bila u dobrom stanju i slično. Takvi detalji vam mogu dodatno pojasniti značenje sna. Ovakav san obavezno treba tumačiti i kroz kontekst sna o kućama.

Sanjati panj: ako ste sanjali samo panj koji je ostao od drveta, to je simbol nečega što se završilo i sada vam nedostaje u životu. Razmislite šta bi to moglo da bude – da li ste nedavno okončali ljubavnu vezu, prijateljstvo ili dali otkaz na poslu?

Sanjati grane: ako ste sanjali polomljenu i „mrtvu“ granu, to ukazuje na činjenicu da nešto u vašem životu simbolički umire i da imate problema sa dostizanjem ciljeva. Ako je fokus sna bio na granama drveta, i grane su bile zelene i olistale, to ukazuje na svetlu budućnost i to da koračate kroz život sigurnim koracima.

Sanjati drvo sa velikim korenjem: ako je fokus sna bio na velikom i isprepletanom korenju drveta, to ukazuje na moguće probleme i nesuglasice u porodici ili familiji.

Sanjati drvo koje je palo: ovakav san ukazuje na prepreke i razočarenja u životu.

Sanjati drvo koje blokira put: ovakav san je obično simbol velikih prepreka na vašem putu ka određenom cilju; moguće je i da vas nešto iz prošlosti sprečava da nastavite dalje.

Sanjati kako sečete drvo: ako ste sanjali kako sečete drvo, to znači da pokušavate da „odsečete“ i okončate neku situaciju ili aspekt svog života. Ovakav san znači da više niste povezani sa nekom osobom, aktivnošću ili događajem. Spremni ste da nastavite dalje i započnete nešto novo.

Sanjati kako sadite drvo: ovakav san je povoljan predznak koji govori o tome da trenutno stvarate stabilne temelje za budućnost.

Sanjati kako stojite ispod drveta: ovakav san je obično poruka da zastanete i dobro razmislite o važnim pitanjima u svom životu. Moguće je da upravo sada morate da donesete neke značajne odluke – ako to zaista jeste slučaj, ovakav san je poruka da budete pažljivi i da nikako ne brzate. Ako ste sanjali da stojite ispod drveta zajedno sa nekim, takav san ukazuje na to da trenutno procenjujete svoju vezu sa tom osobom. Ovakav san je često i znak zadovoljstva trenutnim životnim okolnostima.

Sanjati sasušeno ili bolesno drvo: ako ste sanjali „bolesno“ drvo pokriveno mahovinom, insektima ili parazitima, to može značiti da zanemarujete neki aspekt svog fizičkog ili mentalnog zdravlja. Ovakav san je obično znak da morate što pre početi da više brinete o sebi i svojim potrebama.

Sanovnik izgorelo drvo: ovakav san govori o vašem psihičkom stanju. Moguće je da ste nedavno prošli kroz neku traumu koju još uvek niste uspeli da „proradite“ do kraja i da nastavite dalje sa svojim životom. San o ostacima izgorelog drveta je poruka da ostavite prošlost iza sebe i krenete dalje.

Sanjati drvo sa bujnim, zelenim lišćem: ovakav san ukazuje na nove početke, razvoj i sazrevanje.

Sanovnik drvo koje govori: ako ste u snu videli ili čuli da drvo govori, taj san je bukvalno poruka iz vaše podsvesti. Pokušajte da se setite šta je drvo govorilo, jer je to verovatno veoma značajno za neku trenutnu situaciju u kojoj se nalazite – najčešće se radi o doslovnom savetu koji treba da poslušate.

Sanjati drvo koje cveta i daje plodove: san o drvetu u cvetu ili sa plodovima ukazuje na plodnost i obilje u vašem životu. To se ne odnosi samo na san u kom ste videli cvet ili plod na drvetu, već i na snove o vrsti drveća koje generalno daju plodove. Ako ste sanjali neku voćku, potražite konkretnije značenje tog simbola.

Ako ste sanjali kako berete i jedete voće sa drveta, to govori o vašoj potrebi da „nahranite“ neki deo sebe, kao i o ubiranju plodova svog rada.

Drveće koje cveta obično cveta veoma kratko vreme i to u proleće. Sanjati drvo u cvetu govori o nekom relativno kratkom periodu sreće ili malim životnim zadovoljstvima u kojima treba uživati dok traju.

Sanjati zimzeleno drveće: zimzeleno drveće ostaje zeleno tokom cele godine, kao što mu ime kaže. Ovakvo drveće predstavlja izdržljivost i dugovečnost. Ako ste sanjali četinare, to se može odnositi na stabilnost vašeg braka ili veze, ili na posao koji odavno radite. Četinari obično ne trule, tako da je ovo drveće u snu simbol snage i trajnosti.

Sanovnik tropsko i egzotično drveće: mnoge vrste drveća su retke i rastu samo u određenim, udaljenim delovima sveta; dosta vrsta je odavno ugroženo i zaštićeno. I nevezano za endemske vrste, postoje određene vrste drveća – palme su verovatno najbolji primer – koje mogu da rastu i daju plodove samo u tropskoj klimi. Sanjati palme ili neku sličnu, „egzotičnu“ vrstu drveta govori o tome da žudite za tim da promenite rutinu i pobegnete iz mučne i monotone svakodnevnice.

Saveti za tumačenje snova o drveću

Snovi predstavljaju izrazito lično i jedinstveno iskustvo i zato je najbolje da uvek sami tumačite san. Ovde ćemo dati nekoliko saveta za lakše tumačenje snova u kojima se drvo pojavljuje kao značajan simbol.

Kakvu vrstu drveta ste sanjali? Da li ste sanjali jabuku, hrast ili bor? Vrsta drveta koju ste sanjali možda ima neki lični značaj za vas. Razmislite za šta vezujete takvo drvo, da li ono možda raste u dvorištu neke vama drage osobe ili na mestu koje za vas ima neki velik značaj – ponekad je poruka sna bukvalna. Ako to nije slučaj, razmislite o tome šta ta vrsta drveta generalno predstavlja i za šta se koristi.

Šta se trenutno dešava u vašem životu? Pošto snovi o drveću mogu imati toliko mogućih značenja, veoma je važno da uzmete u obzir ono što vam se trenutno dešava kako biste lakše protumačili san. Razmišljanjem o trenutnim problemima ili nedavnim događajima koji su na vas ostavili veliki utisak ćete lakše doći do poruke koju je san imao.

Kako ste se osećali u snu? Pokušajte da se prisetite kakve ste emocije osetili u snu – da li vas je pogled na drvo činio srećnim, spokojnim ili uplašenim? Osećanja iz sna imaju direktne veze sa onim što osećate na javi.

Published
Categorized as D
error: Content is protected !!